Header
Watermerk

Watermerk


Een watermerk is een teken in papier, dat helderder oplicht als je het papier voor een lichtbron houdt en er doorheen kijkt. Ook kan het watermerk op het papier liggen: watermerk in opzicht.

Het wordt gemaakt tijdens de productie van papier in het natte gedeelte van de papiermachine. Een met ijzerdraad gevormd motief dat zich op een ronddraaiende rol (de egoutteur) bevindt, drukt de afdruk in de papiermassa.

Watermerken zijn het eerst gebruikt in Bologna (Italië) in 1282. Ze werden gebruikt door papiermakers als identificatie van hun eigen product. Ze werden en worden ook voor postzegels, papiergeld en andere officiële documenten ingezet als bescherming tegen namaak.

Tegenwoordig worden watermerken nog door een klein aantal papierfabrikanten aangeboden. Vaak zijn daarvoor grotere hoeveelheden papier nodig. Voor een moderne variant kan men terugvallen op technieken waarbij drukpersen gebruikt worden voor het aanbrengen van een chemisch of offset watermerk. Daarbij is de minimale hoeveelheid teruggebracht tot 5000 vel A4. Met die nieuwe techniek kan er snel en relatief goedkoop gebruikgemaakt worden van papier met een eigen watermerk.

Digitaal watermerk

In de digitale techniek kunnen ook digitale watermerken ingezet worden. Het idee daarachter is dat bepaalde informatie (bijvoorbeeld auteursrechten) in de digitale bestanden onlosmakelijk met het bestand verbonden wordt.