Header
Agenda

Agenda
Het Agenda ontwerp is een humanistische sans-serif lettertype met scherpe hoeken en perfect ronde bochten. Het is een bedrieglijk eenvoudig uitziend lettertype, met smalle schacht breedtes en geen nadrukkelijke, valse serifs of krullende vormen. Het werd gemaakt door Greg Thompson voor het Font Bureau en was gebaseerd op een in 1916 door Edward Johnston ontworpen lettertype voor de Londonse Underground.

Historie

Het Johnston lettertype, genoemd naar zijn ontwerper, Edward Johnston, had als doel de bewegwijzering en mededelingenborden in het Londense Metro Transport systeem. Het omvatte een onderkast letterzet als onderdeel van de oorspronkelijke opdracht, waardoor het vrij uniek was in zijn tijd. Voorafgaand aan dat, waren de meeste display lettertypen alleen hoofdletters.

Edward Johnston's achtergrond als meester kalligraaf toonde zich in zijn lettertype ontwerp. In de kalligrafie, is er een techniek genaamd de "fundamentele hand", die de kalligraaf leidt om volledig verticale bewegingen te gebruiken bij het vormen van staanders in letters. Bovendien zijn de afgeronde delen van letters zoals "d" of het bovengedeelte van een "p", bedoeld om volledig cirkelvormig te zijn. De combinatie creëert een onderscheidende hand letter stijl.

London Transport (waaronder alle grootstedelijke openbare bus-en treindiensten) heeft deze zeer herkenbare branding. Het Londense metro logo, ook ontworpen door Johnston, was (en is nog steeds) een perfecte cirkel in tweeën gedeeld door een horizontale lijn. Met name de cirkel van het logo past het lettertype erg goed en de utilitaire uitstraling van de sans-serif letter die hij creëerde maakte het lezen van de underground tekens op een afstand makkelijker. Het lettertype is bijgewerkt in de jaren 1980 toen de Londense metro hun look vernieuwde.

Werkend als een fysieke zetter voordat hij een bekende ontwerper werd, leerde Greg Thompson het letterontwerpen van de grond af. In de jaren '90, keek hij naar Johnston's lettertype voor inspiratie bij het creëren van de Agenda lettertype familie, waar het grootste deel van de oorspronkelijke kapitaal kenmerken van de originele versie behouden blijven. Thompson staat bekend om vele ontwerp meesterwerken in de wereld van typografie en reclame en heeft een grote verscheidenheid aan gewichten binnen de Agenda lettertype familie, waardoor het een van de meest veelzijdige sans serif lettertype is die beschikbaar zijn.

In overeenstemming met de Johnston stijl, zijn de Agenda karakter ontwerpen voorzien van geslepen toppen van hoofdletters zoals "N" en M ", die gepunt lijken en omvatten geen horizontale afvlakking van de bovenste of onderste scherpe hoeken, gebruikelijk in de meeste standaard lettertypes. De onderkast set behoudt weinig directe kenmerken van de kapitalen, maar de ronde vormen dragen het ontwerp door en andere nauwelijks detecteerbare nuances maken de twee sets zeer compatibel. Specifieke kenmerken van het lettertype zijn eigenzinnige schuine vierkante (ruitvormige) puntjes op de "I" en "j" die hen een puntige uitstraling die de toppen van de N-en M-hoofdsteden past eerder genoemde.

Over het geheel genomen is het Agenda ontwerp een zeer frisse kijk op het originele Johnston ontwerp en heeft toepassing gevonden in alle gebieden van grafisch ontwerp en reclame.Specificatie
Stijl:Schreefloze letter
Classificatie:Humanistisch
Uitgeverij:Font Bureau
Letterontwerper:Greg Thompson