Header
Goudy Old Style

Goudy Old Style
Goudy Old Style (ook bekend als alleen Goudy) is een old-style klassieke schreef letter, oorspronkelijk ontworpen door Frederic W. Goudy voor de American Type Founders (ATF) in 1915.

Bruikbaar voor zowel tekst en display toepassingen, is Goudy Old Style een gracieus uitgebalanceerd ontwerp met een paar excentriciteiten, waaronder het naar bven gekrulde oor van de g en de diamantvormige punten op de i, j, en de punten die men vind in de komma, puntkomma en het uitroepteken, en de scherp gekante hyphen. De kapitaal Q van het cursief font heeft een sterk kalligrafische kwaliteit.

Algemeen geclassificeerd als een Garalde (soms Aldine) lettertype, lijken een aantal van haar attributen – met name de zacht gebogen, afgeronde schreven van bepaalde tekens – suggereren een Venetiaanse invloed.

Goudy Old Style wordt beschouwd als een van de meest toepasbare en leesbare schreef lettertypen voor gebruik, in drukwerk applicaties.

Onderscheidende Visueel identificeerbare kenmerken

Kenmerken van dit lettertype zijn:

 • kleine letters: ruitvorm dot boven de letter i. verdubbelen een verdieping.
 • hoofdletters: de hoofdletter Q's staart is gecentreerd onder de figuur, de hoofdletter J heeft een lichte haak, en er zijn twee versies van de hoofdletters R, een met een rechte staart en een met een gebogen staart.

Historie

Verschillende varianten, ontworpen door verschillende ontwerpers, werden uitgegeven in de loop van de jaren (alle fonts zijn van ATF tenzij anders vermeld):

 • Goudy Old Style (1915), ontworpen door Frederic Goudy.
 • Goudy Cursive (1916), een "losse italic" ontworpen door Frederic Goudy.
 • Goudy Bold (1916), is ontworpen door Morris Fuller Benton.
 • Goudy Old Style Italic (1918) ontworpen door Frederic Goudy.
 • Goudy Title (1918), is een volle grootte variatie van Goudy’s klein kapitalen van zijn Goudy Old Style en is ontworpen door Morris Fuller Benton.
 • Goudy Bold Italic (1919), is ontworpen door Morris Fuller Benton. De Lanston Monotype version of the italic includes cursive capitals by Sol Hess.
 • Goudy Catalog(1919) en Goudy Catalog Italic (1921), zijn ontworpen door Morris Fuller Benton als medium gewicht compagnions van Goudy Old Style.
 • Goudy Handtooled + Italic (1922), zijn in-line versies van Goudy Bold + Italic en werden waarchijnlij ontworpen door Charles H. Becker, hoewel andere authoriteiten credit geven aan of Morris Fuller Benton of Wadsworth A. Parker. Tevens heeft de Lanston Monotype versie van de italic bevatten cursieve kapitalen van Sol Hess.
 • Goudy Heavy Face Open (1926, Lanston Monotype) en Goudy Heavy Face Condensed (1927, Lanston Monotype), zijn ontworpen door Sol Hess.
 • Goudy Extra Bold + Italic (1927), zijn een verdere uitbreiding van de series door Morris Fuller Benton.
 • Goudy Children, welke single-story varianten heeft van de letters a en g in cursief, vet en vet cursief stijlen, en wordt gebruikt in kinderboeken, maar, is niet verkrijgbaar in de handel.

Het letterfont was meteen een bestseller, en noopte ATF tot een speciaal 124-pagina fontboek van de serie uit te geven in 1927. Goudy had het ontwerp aan ATF verkocht voor vijftienhonderd dollar en kreeg geen royalty van het font, waardoor zijn relatie met de gieterij verslechterde. Na verloop van tijd, want grafische ontwerpers vonden het letterfont meer geschikt voor display weergave, werd de vette variant blijvend het meest populaire van de familie.Specificatie
Stijl:Schreefletter
Classificatie:Garalde
Uitgeverij:American Type Founders
Lanston Monotype
Intertype
Ludlow
Letterontwerper:Frederic W. Goudy