Header
Monotype Grotesque

Monotype Grotesque
Monotype Grotesque is linear grotesk lettertype ontworpen door Frank Hinman Pierpont (1860–1937) en uitgegeven door de Monotype lettergieterij in 1926.

Pierpont baseerde zijn ontwerp voor de Monotype Grotesque op de Ideal, een vroeger meer idiosyncratische schreefloze van de H. Berthold AG lettergieterij en William Thorowogood's 1832 lettertype "Grotesque." Kapitale karakters zijn van min of meer gelijke breedte, de G heeft een spoor in somige gewichten en de M in de niet-condensed gewichten is vierkant. De onderkast karakters a, e, g en t volgen het model van de 20e eeuw modellen Engelse romeinen. Monotype Grotesque is een grote uitgebreide letter familie met meerdere breedten van condensed tot extended.

Hoewel de Monotype Grotesque nooit de populariteit van de Akzidenz Grotesk of zijn eigen tijdgenoten Futura en Gill Sans bereikte, bleef het een constante verkoper door de 20e eeuw en kun terug gevonden worden in vroeg 20e eeuw avantgarde drukwerk van west- en centraal Europa.

Het basis familie ontwerp is inconsistent door de verschillende stijlen, in het bijzonder in de Black, Condensed en Extended fonts.

OpenType versies ondersteunen de ISO Adobe 2 (Adobe Western 2) karakter set.

Arial is ontworpen, gebaseerd op de Monotype Grotesque.

Monotype Grotesque Display

Dit is een variant met een aangepast ontwerp. De familie bestaat uit Bold Condensed en Bold Extended fonts.
De digitale versie werd verkocht door Linotype.

Adobe version

Deze versie bestaat alleen uit fonts die niet in de Monotype Grotesque Display familie voorkomen.

Classic Grotesque

Dit is een variant ontworpen door Rod McDonald. Het ontwerp combineerd kenmerken uit Venus en Ideal Grotesk font families. Alternatieve karakters zijn ook toegevoegd. De ontwikkeling is oorspronkelijk goedgekeurd in 2008 en duurde 4 jaar.

De font familie bestaat uit 14 fonts in 7 gewichten met een complementaire italic. OpenType kenmerken zijn numerators/denominators, fracties, ligatures, lining/old style/proportional/tabulaire figuren, superschrift, klein kapitalen, stylistische alternatieven, stylistische sets 1 en 2 (alleen bij de romein fonts).

OpenType Pro versies ondersteunen alle west-Europeesche, de meeste centraal-Europeesche en vele oost-Europeesche talen.Specificatie
Stijl:Schreefloze letter
Classificatie:Linearen; Grotesk
Uitgeverij:Monotype Corporation
Stephenson Blake
Adobe Type
Linotype
Letterontwerper:Frank Hinman Pierpont