Header
Optima

Optima
Optima is een schreefloos lettertype ontworpen door Hermann Zapf in de periode 1952-1955 voor de D. Stempel AG lettergieterij in Frankfurt.

Karakteristieken

Hoewel geclassificeerd als een schreefloze, heeft Optima een subtiele zwelling op de terminal wat de suggestie geeft van een glyphic schreef. Optima's ontwerp volgt de humanistische lijnen, maar zijn cursieve variant is slechts een oblique, in wezen een hellende romein zonder karakteristieke cursieve lettervormen zoals een basislijn een en afgeronde basis van v en w. Dit is meer typisch voor een realistische schreefloze, zoals Helvetica of Univers. Ook onconventioneel voor de hedendaagse schreeflozen, zijn de Optima kapitalen (zoals Palatino's) direct afgeleid van de klassieke Romeinse monumentale kapitaal model (een ander goed uitgevoerd voorbeeld is Meier's Syntax). Het is duidelijk in Zapf's ontwerpen dat hij de Romeinse kapitalen als ideale vorm hanteerd, en zijn uitvoeringen in lettertypen bewijzen deze stelling. Net als Palatino, een andere Zapf ontwerp, is Optima alom bewonderd en heeft veel navolging gekregen. Optima en Palatino zijn handelsmerken van Linotype (een Monotype bedrijf).

In de Bitstream Font collectie, wordt Zapf Humanist aangeboden als een Optima kloon. Andere Optima klonen zijn Optane uit de WSI Fonts collectie, Opulent door Rubicon Computer Labs Inc, Ottawa van Corel, CG Omega en Eterna. Gratis verkrijgbare implementaties zijn MgOpen Cosmetica (Verkrijgbaar met open source licentie) en URW Classico (verkrijgbaar met URW Font-pakket van Ghostscript).

Optima nova (2002)

Optima nova is een herontwerp van de oorspronkelijke lettertype familie, ontworpen door Hermann Zapf en Linotype GmbH lettertype directeur Akira Kobayashi. De nieuwe familie bestaat uit 7 lettertype gewichten, die licht, demi, zware font gewichten toevoegen, maar het extra zware gewicht weglaat. Het medium gewicht is aangepast om het gat tussen medium en vet gewichten in de oude familie schaal op te vullen. Cijfer sets worden uitgebreid om Adobe CE en Latijns Uitgebreide tekens op te nemen, met lichte tot vette gewicht lettertypen die proportionele lijn figuren, oude stijl cijfers, klein kapitalen ondersteunen. Cursief lettertypen bevatten cursieve kenmerken in plaats van alleen gekantelde romeinen. Zelfs in de romein lettertypen, zijn letters zoals Q, a, f opnieuw ontworpen. De totale bounding boxes werden verruimd in Optima nova.Specificatie
Stijl:Schreefloos
Classificatie:Linearen; Humanistisch
Uitgeverij:D. Stempel AG
Letterontwerper:Hermann Zapf