Header
Thesis

Thesis
Thesis is een grote lettertypefamilie ontworpen door Lucas de Groot. De lettertypen zijn ontworpen tussen 1994 en 1999 als moderne gemeenschappelijke letter.

Elke tekenset komt in verschillende gewichten en in cursief. De reeks gewichten zijn bedacht met een interpolaire theorie; bij drie letterstammen a, b en c is a de dunste, c is de dikste en b zit optisch tussen a en c met een verhouding van a=b²/c.

Thesis-lettertypen zijn populair voor publicaties en logo's.

Varianten

TheSans

TheSans is een schreefloos lid van de lettertypefamilie Thesis. Het heeft acht gewichten en twee breedtes, met overeenkomstige cursieve tekensets.

TheSansCondensed

elke zwaarte heeft alleen een romein en cursief, en bevat alle vier cijfersoorten.

TheSansMono

een niet-proportionele variant, bevat drie breedtes, en alle tekensets hebben uithangende cijfers.

TheSansTypewriter

een niet-proportionele variant met rafelige halen.

TheSerif

TheSerif is een blokschreefletter ("egyptienne") als lid van de lettertypefamilie Thesis. Het heeft acht gewichten en een breedte, met overeenkomstige cursieve tekensets.

TheMix

TheMix is ook een blokschreefletter, maar heeft enkel schreven aan de bovenkant van de letters. Het heeft acht gewichten en een breedte, met overeenkomstige cursieve tekensets.

TheMixMono


een niet-proportionele variant. Elke zwaarte heeft alleen een romein en cursief, en bevat uithangende cijfers.

TheMix Arabic


een variant ontworpen door Lucas de Groot, arabisch kalligrafist en ontwerper Mouneer Al-Shaarani, en met technische ondersteuning van Pascal Zoghbi. Lucas ontwierp de vette tekenset, en Pascal completeerde deze met wat aangepaste tekens, spatiëring en codering/"scripting"; later ontwikkeld tot Themix Arabic Regular.


Dit lettertype nam deel aan het Typographic Matchmaking Project georganiseerd door de Khatt Foundation.

TheAntiqua

TheAntiqua is een lid van de Thesis-lettertypefamilie, gebaseerd op TheSerif, en bestaat uit zeven gewichten en een breedte, met overeenkomstige cursieven. In het OpenType-formaat is ook een kleinkapitalen-tekenset. TheAntiqua won de Type Directors Club-wedstrijd in 1999.

Collecties

Iedere set van de lettertypefamilie is gecategoriseerd in de volgende collecties:

Classic family

bevat alle acht letterzwaarten, en romein, cursief, romein kleinkapitalen, cursief kleinkapitalen, expert, expert italic. Het bevat uithangende proportionele cijfers, uithangende niet-proportionele cijfers, proportionele tabelcijfers, niet-proportionele tabelcijfers.


Ook zijn er f-ligaturen.


Expertsets (zeer uitgebreide karaktersets) bevatten pijlen, sierkapitalen, breuken, alternatieve karakters, mathematische tekens, ornamenten.

Basic family

bevat alle acht letterzwaarten, maar dan zonder kleinkapitalen en expertsets. Het bevat proportionele tabelcijfers (maar kleiner dan in Classic).

Office family

bevat alleen Regular- en Bold-zwaarten, met alleen de romein- en cursief-tekensets in elke zwaarte. Het bevat uithangende niet-proportionele cijfers.

Gebruik van Thesis-lettertypen


  • AOL (America-OnLine) - TheSans
  • Belgische politie - TheMix
  • Bristol (stad in Engeland) in haar huisstijl
  • Citizens Bank - TheSans
  • Das Erste - TheAntiqua en TheSans
  • Telefónica - TheSans
  • Terra Networks - TheMix


Specificatie TheSans
Stijl:Schreefloze letter
Classificatie:Linearen, humanist
Uitgeverij:Font Fabric
Letterontwerper:Lucas de Groot
Specificatie TheSerif
Stijl:Schreefletter
Classificatie:Mechanen, egyptienne
Uitgeverij:Font Fabric
Letterontwerper:Lucas de Groot