Header
Trajan

Trajan
Trajan is een “oude stijl” schreef lettertype ontworpen in 1989 door Carol Twombly voor Adobe. Het ontwerp is gebaseerd op de lettervormen van capitalis monumentalis ofwel Romeinse vierkante kapitalen, zoals gebruikt voor de inscriptie aan de voet van de Zuil van Trajanus, waaruit het lettertype zijn naam ontleent. Aangezien de inscriptie en zijn schrijfvorm zich slechts in een lettervorm manifesteert, is Trajan een volledig kapitaal lettertype. Voor onderkast letters worden vaak klein kapitalen gebruikt, en een meer volledige reeks symbolen bevat de Trajanus Pro (een 2001 update van het oorspronkelijke letterbeeld) die een onderkastletter bevat van klein kapitalen.

Hoewel Twombly de eerste was die een zeer letterlijke vertaling van de Trajanus inscriptie omzette in een lettertype, gingen een aantal interpretaties (met toegevoegde kleine letters) Twombly's interpretatie voor. In het bijzonder Emil Rudolf Weiss '"Weiss" van 1926, Frederic Goudy's 1930 "Goudy Trajanus," en Warren Chappell's "Trajanus" van 1939. Deze lettertypen hebben dergelijke vormen van kapitalen maar een duidelijk middeleeuwse onderkastletter. Er zijn ook tal prominente lettertypen die geen “revivals” zijn, maar zeer veel dank verschuldigd aan de Trajanus lettervormen, met name Hermann Zapf 1955 Optima.

Historie

Trajan Pro (2001)

Trajan Pro is een OpenType versie van het Type 1 Trajan font. Onderkastletters zijn toegevoegd in de vorm van klein kapitalen. OpenType functies zijn onder meer proportionele cijfers en klein kapitalen. Het ondersteund Adobe CE, Adobe Western 2 karakter sets.

Gebruik

Twombly's creatie van Trajan is zeer populair geworden, zoals te zien in de bijna constante aanwezigheid op de Amerikaanse film posters, tv-shows en boekomslagen. Zo werd Trajan Vet gebruikt voor de affiche voor “Titanic”, en in affiches en promotiemateriaal voor “Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events”. Trajan Pro Vet wordt gebruikt in de titels en bijschriften voor “The West Wing”, voor de kredieten van diverse films als “Interview with the Vampire” en “Goya's Ghosts”, en de covers van vele John Grisham paperbacks. Het lettertype werd in 2000 door een na grootste politieke partij van Canada, de “Canadese Alliance” en gebruikt tot de ontbinding van de partij in 2003. In 2010 werd het lettertype gebruikt op “Coronation Street”.

Trajan is ook het officiële lettertype van de Universiteit van Texas, Columbia University, Rice University, Universiteit van Bologna, de Universiteit van het District of Columbia, de Universiteit van Kansas, de Pennsylvania State University, de Universiteit van Rhode Island, California State University, Sacramento, en de Universiti Teknologi Petronas. Het lettertype in het logo van de Lawrence University, Ball State University, de Universiteit van Maryland, Baltimore County, de Johannes Paulus de Grote Katholieke Universiteit, SUNY Albany, en de Ecole Polytechnique Federale de Lausanne is Trajan.

Gezien de staatsman-achtige kenmerken, wordt Trajanus ook gebruikt op politieke websites, met inbegrip van de persoonlijke website van de Australische politicus Malcolm Turnbull.

Trajan werd gebruikt in het campagne logo voor Chris Dodd, een Democratische senator uit Connecticut, tijdens zijn presidentiële campagne in 2008 en voor het laatst bij voormalige gouverneur van Minnesota Tim Pawlenty in een 2011 "Courage to Stand" reclame, in zijn presidentiële campagne. Het lettertype werd ook gebruikt door Mitt Romney, voormalig gouverneur van Massachusetts in zijn logo voor zijn presidentiële verkennend comité voor de 2012 Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Het lettertype wordt ook gebruikt voor “Creed de Assassin's“ franchise uitingen en in de reclame voor Trojan Condoms.

Trajan werd gebruikt in de oorspronkelijke Pixar Animation Studios-logo (1986-1995).Specificatie
Stijl:Schreefletter
Classificatie:Inciezen
Uitgeverij:Adobe Type
Letterontwerper:Carol Twombly