Header
Fred Smeijers

Fred Smeijers
Fred Smeijers (Eindhoven, 1961) is een Nederlands grafisch ontwerper en letterontwerper.

Smeijers studeerde begin jaren 80 aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Hij was klasgenoot van onder anderen Martin Majoor.

Werk

Na zijn afstuderen ging Smeijers werken bij Océ, waar hij van 1986 tot 1990 werkzaam was op de afdeling industrieel ontwerp. Hier was hij verantwoordelijk voor het ontwerpen van lettertypen voor vroege laserprinters. Hij raakte geïnteresseerd in de technieken van het 16e-eeuwse lettersnijden. De inzichten die hij verkreeg uit dit onderzoek, vertaalt hij naar zijn manier van letterontwerpen. Dit is vooral goed te zien in FF Quadraat, een klassieke boekletter met eigenzinnige details. Andere beschikbare lettertypen van zijn hand zijn onder meer FF Quadraat Sans (uitgegeven door FontShop), Renard (voor letteruitgeverij The Enschedé Font Foundry), Arnhem, Fresco, Custodia en Sansa. In 2002 richtte hij samen met Rudy Geeraers de digitale letteruitgeverij OurType op. Daarnaast heeft hij onder meer gewerkt voor Philips en Canon. In 2004 werd hij benoemd tot docent digitale typografie aan de hogeschool voor illustratie en boekkunst in Leipzig.

In 2000 won Smeijers de Gerrit Noordzijprijs.

Publicaties


  • Fred Smeijers, Counterpunch, making type in the sixteenth century, designing typefaces now, Hyphen Press, Londen (1996)
  • Fred Smeijers, Type Now, Hyphen Press, Londen (2003)