Header
Frutiger

Frutiger
Frutiger is een schreefloos lettertype ontworpen door de Zwitserse lettertypeontwerper Adrian Frutiger. Hij kreeg in 1968 van de internationale luchthaven Charles de Gaulle (Roissy, Frankrijk) de opdracht de typografie voor de bewegwijzering op de luchthaven te ontwerpen. In plaats van gebruik te maken van een van zijn eerder ontworpen lettertypen zoals Univers verkoos Frutiger een nieuw lettertype te ontwerpen. De nieuwe lettersoort, oorspronkelijk genoemd Roissy, werd voltooid in 1975 en werd in hetzelfde jaar in gebruik genomen op de luchthaven.

Vorm

Frutiger baseerde het ontwerp van het schreefloze lettertype op Univers en Gill Sans. Voor gebruik op de luchthaven was het van belang dat de letters onder verschillende hoeken en van grote afstand goed leesbaar zijn. De letters zijn karakteristiek gemakkelijk van elkaar te onderscheiden, met duidelijke stokken en openingen.

Toepassing

Als lettertype voor drukwerk verscheen Frutiger in 1976 op de markt bij letteruitgeverijen D. Stempel AG en Linotype. De eenvoud en de leesbaarheid van Frutiger maakt het tot een populair lettertype voor advertenties en klein drukwerk.

Frutiger wordt onder meer gebruikt op wegwijzers in Zwitserland en binnen het openbaarvervoernetwerk van Oslo, Noorwegen sinds de jaren 1980. In 1997 werd het lettertype bewerkt voor gebruik op bordjes in de Alte Pinakothek in München. De Nederlandse Spoorwegen zijn inmiddels overgestapt van Univers naar Frutiger voor hun borden en bewegwijzeringen en voor het spoorboekje, en ook de Luchthaven Schiphol, het NOS Journaal, de Nederlandse hulpdiensten en de Universiteit Gent gebruiken Frutiger.

Het is momenteel het best verkochte lettertype van Linotype.

Zoals met meer succesvolle ontwerpen is Frutiger veel geïmiteerd. Voorbeelden daarvan zijn Adobes Myriad Pro and Microsofts Segoe UI.Specificatie
Stijl:Schreefloze letter
Classificatie:Linearen Humanist
Uitgeverij:Linotype
Letterontwerper:Adrian Frutiger