Header
Gerrit Noordzij

Gerrit Noordzij
Gerrit Noordzij (Rotterdam, 1931) is een Nederlands typograaf en letterontwerper.

Loopbaan

Hij begon zijn loopbaan als grafisch ontwerper en als boekbindersleerling. Hij ontwierp boeken voor tientallen uitgeverijen, sinds 1978 voornamelijk voor Uitgeverij Van Oorschot. Verder heeft hij de acte van troonsafstand door Koningin Juliana en de trouwacte voor prinses Beatrix ontworpen, talloze affiches, postzegels en munten en maakte hij tekeningen, houtgravures, kopergravures, inscripties in steen en glas. Hij schreef computerprogramma’s (voor Canon) en verschillende boeken over zijn vak. Noordzij schreef en redigeerde het Engelstalige tijdschrift Letterletter van de Association Typographique Internationale.

In 2001 verscheen bij Van Oorschot Noordzijs boek De handen van de zeven zusters, een leerzaam, onderhoudend en eigenwijs geschreven 'pak van Noordzij' waaraan de schrijver meer dan tien jaar heeft gewerkt.

Van 1960 tot 1990 was Gerrit Noordzij docent letterontwerpen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Naar hem is de Gerrit Noordzijprijs vernoemd.

Deze prijs werd voor het eerst in 1996 aan Gerrit Noordzij overhandigd voor zijn verdiensten op het gebied van letterontwerpen en typografie en zijn inspirerende lessen aan studenten van de opleiding Grafische en Typografische Vormgeving tijdens zijn 30-jarige docentschap. De uitreiking vond plaats tijdens de internationale ATypI conferentie die door de KABK in 1996 voor de Association Typographique Internationale in Den Haag werd georganiseerd. Sindsdien zijn Fred Smeijers, Erich Spiekerman, Tobias Frere-Jones en Wim Crouwel met deze prijs onderscheiden. In november 2011 ontving Noordzij de Laurens Janszoon Costerprijs, welke prijs tweejaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt in de wereld van het boek.

Publicaties


  • The stroke of the pen
  • Das Kind und die Schrift
  • De streek
  • De staart van de kat
  • Theorie van het schrift
  • Vergeetboek
  • De handen van de zeven zusters

Over Gerrit Noordzij


  • Het primaat van de pen: een workshop letterontwerpen met Gerrit Noordzij / [samenst. Anno Fekkes ... et al.; red. en interviews Mathieu Lommen; beeldred. Bart de Haas ... et al.]. Den Haag, 2001.
  • Dutch type / [compilation and text] Jan Middendorp; [ed. assistance and index: Catherine Dal ; English text ed. by: John Kirkpatrick]. Rotterdam, 2004.