Header
Peter Verheul

Peter Verheul
Peter Verheul (Waddinxveen, 1965) is een Nederlands letterontwerper en grafisch ontwerper. Hij studeerde aan de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, waar hij een leerling van Gerrit Noordzij was. In 1991 werd hij zelf docent aan de Haagse Academie. Een aantal van zijn drukletters is verkrijgbaar bij grote digitale letteruitgeverijen. Verder ontwierp Verheul belettering voor de publieke ruimte, waaronder een vrije opdracht voor het gebouw van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Met grafisch ontwerper Reynoud Homan werkte hij samen aan een aantal beletteringsprojecten, onder meer voor de Hermitage Amsterdam. Met Bart de Haas was Verheul verantwoordelijk voor het boekontwerp van Jan Middendorps overzichtswerk Dutch Type.

Fonts

Verheuls drukletters verschenen bij FontShop (Newberlin en Sheriff) en bij OurType (de uitgebreide familie Versa). Daarnaast ontwikkelt hij customfonts: letters in opdracht van instellingen of bedrijven. Zijn bekendste customfont is zeker dat voor de Rijksoverheid.

De rijksbrede letter

Grote bekendheid verwierf Verheul in 2008 met de Rijksoverheid Serif en Rijksoverheid Sans, die hij maakte voor de nieuwe, rijksbrede huisstijl ontwikkeld door Studio Dumbar in samenwerking met Project 1 Logo. De Rijksoverheid Serif is bedoeld voor leesteksten en de namen van de meer dan 150 overheidsinstellingen; de Rijksoverheid Sans was er voor displaygebruik. In december 2009 verscheen een uitgebreide update (versie 2.0) met daarbij ook een speciale tekstversie van de schreefloze (Rijksoverheid Sans Text) en een reeks Griekse karakters. De originele ontwerpen en proeven voor deze overheidsletter bevinden zich in de typografische verzamelingen van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.